povijest aerobike


Sve je  započelo s Jane Fondom, uspješnom, poznatom američkom glumicom, manekenkom, političkom aktivisticom i spisateljicom. Kad je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, objavila svoju knjigu „Jane Fonda moja metoda“, (Jane Fonda´s Workout Book“, 1981. godine. U Hrvatskoj je 1983. godine knjigu pod naslovom “Jane Fonda moja metoda”, prevela Nada Paliković) vinula se u svijet kao predstavnica žena novog doba, žena koje na nov način gledaju na svoje zdravlje i ljepotu, te imaju nov pristup vlastitom izgledu i vlastitom tijelu.

Nakon Amerike vrlo brzo je i Europom zavladao pokret masovnog vježbanja. Ni naša zemlja nije bila izuzeta. S vremenom se pokazalo da to nije bio trenutačni trend i moda, budući da su, od tog vremena tisuće žena poslije radnog vremena i kućnih obaveza se pridružile organiziranom i vođenom vježbanju u skupinama. Ove djevojke i žene su svojevoljno i redovito vježbale unatoč činjenice da mnoge nisu bile oduševljene obaveznim programima tjelovježbe tijekom školovanja.

Različiti oblici vježbanja za žene postojali su i prije svjetske popularnosti programa vježbanja Jane Fonde. Unatoč dugogodišnjim naporima da raznolike vježbe i programi privuku djevojke i žene na redovitu rekreaciju sa svrhom poticanja dobrobiti tjelovježbe za zdravlje tijela i duha, to je uspjelo tek s popularizacijom putem osobnosti Jane Fonde. Do tog vremena su skupine imale mali broj polaznica. Što je  posebno u tim vježbama? Što se dogodilo u poimanju  žena da se otpor prema vježbanju pretvorio u strast?

Premda  aerobika nije originalna ideja Jane Fonde, nego je način vježbanja djelomično preuzet od dr. Kennetha Coopera. On  je krajem 1960. godina zagovaro i promicao  jedinstveni načina vježbanja sa svrhom poboljšanja funkcije srca i pluća te bolje opskrbe organizma kisikom iz zraka. Naziv aerobika stoga potječe od tog cilja ovog vježbanja tj. poboljšanja aerobne opskrbe organizma (engl. air = zrak).  Program obuhvaća trčanje, brzo hodanje, vožnju biciklom i plivanje, a ove aktivnosti potiču ubrzano i pojačano disanje, rad srca i poboljšanje kondicije. Jane Fonda je u svom programu vježbanja uz aerobiku, uključila i vježbe rastezanja te one vježbe koje aktiviraju pojedine skupine mišića protiv otpora i poboljšavaju snagu i izdržljivost.

U čemu je onda tajna masovnog pokreta vježbanja u žena raznih dobnih skupina?  Zašto slični programi prije popularizacije Jane Fonde nisu imali toliko pobornika? 

Više  je razloga za pojavu želje za redovitom rekreacijom.

Metoda vježbanja nije bila ključna u masovnosti ovog pokreta, budući da su se mnoge  žene i prije Jane Fonde bavile tjelesnom aktivnošću. Presudna je bila promjena u svijesti  žena. Opće promjene u  društvu i   emancipacija žena omogućile su da žene uspostave sasvim novi  odnos  prema vlastitom tijelu.  Prethodno su žene i djevojke željeni izgled uglavnom postizale dijetom, sukladno trenutačnoj modi (primjerice Twiggy sa specifičnim dječački mršavim tijelom). Industrija mode i kozmetike je uvijek sudjelovala u diktatu izgleda žena i stvaranju ideala ženske ljepote. Sukladno, tjelovježba tradicionalno nije bila ženstvena aktivnost. Novost koju je lansirala Jane Fonda, i sama vrlo lijepa žena, je rekreativna tjelovježba koju žene aktivno poduzimaju za opću tjelesnu dobrobit. Taj novi program vježbanja, prvenstveno je i bio namijenjen ženama, nastao je u pravo vrijeme uz emacipaciju žena, te je po masovnosti nadmašio sve dotadašnje oblike rekreacije. Po prvi put žene su uzimale vrijeme isključivo za sebe, vrijeme koje im je bilo potrebno da bi upoznale vlastito tijelo, njegove mogućnosti.  Nije trebalo dugo da žene steknu saznanje da   vježbajući se osjećaju bolje, veselije, sposobnije, zdravije, snažnije, stiču samopouzdanje te da vanjska ljepota i izgled nije presudan. U svijesti žena je nastalo novo poimanje vlastitog tijela i ljepote koja nije više samo vanjština, već čini cjelokupnu ličnost.

Drugi važni razlog koji je utjecao na masovnost vježbanja u to doba, je upotreba glazbe na satovima vježbanja. Glazba je imala čarobnu moć. Ona je bila sveprisutna u svakodnevnom životu, od radio postaja, trgovina, ugostiteljskih objekata, do dvorana za vježbanje, gdje je vježbajući uz glazbu vrijeme brže prolazilo. Veseli i brzi ritmovi glazbe, poticali su  žene da se energičnije kreću, a pozitivni tonovi glazbe su ih motivirali i inspirirali da se osjećaju dobro i s veseljem  dolaze ponovno na vježbanje. Dokazano je da su žene koje su vježbale uz glazbu pokazale 25% više izdržljivosti od onih koje su vježbale u tišini.

Treći razlog je da su žene koje su redovito vježbale bolje podnosile promjene starenja. Ženama starije životne dobi vježbanje je omogućavalo bolju kondiciju, više samopouzdanja, samopoštovanja i mentalnu živahnost za suočavanje sa svakodnevnicom i stresovima. Važna prednost skupnog vježbanja je i socijaliziranje, upoznavanje novih ljudi i stavaranje prijateljstava.

Novi svjetski trend u vježbanju ubrzo je došao i do Hrvatske. U Hrvatskoj, u Zagrebu, organizirani tečajevi počinju 16. travnja 1983. godine.  Nakon održanog pokaznog sata aerobike (taj dan se u tečaj aerobike upisalo 100 polaznica), Vesna Mimica sa svojim suradnicama u MZ „8. maj 1945“ započinje s kontinuiranim održavanjem novog programa sportske rekreacije pod nazivom  aerobic.  Ubrzo nakon toga u gradu Zagrebu otvaraju  se novi prostori za vježbanje aerobike,  u kojima su žene i djevojke uz glazbu savladavale svoje prve korake u aerobici.

Od osamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, milijuni vježbača diljem svijeta vježbali su aerobiku i nijedna sportska aktivnost ili vrsta rekreacije, po masovnosti vježbača, koji ih provode, nije mogla prestići. Zbog potrebe za što većim brojem educiranih instruktora aerobike,  Aerobic and Fitness Association of America, AFAA i American Counsil on Exercise, ACE, nude programe izobrazbe za osposobljavanje i usavršavanje aerobik instruktora sa svjetskim priznatim diplomama. Devedesetih godina postavljaju se Standardi u izvođenju programa aerobike,  obaveze i  dužnosti instruktora i Kodeks dobre prakse koji uz male izmjene vrijede i do današnjih dana.

Veliki doprinos u tim početnim godinama razvoja aerobike u Hrvatskoj ima profesorica aerobike iz Queenslanda, Australija, Biba Frese (Curtain),  koja je u ime Q.K.F.A. organizacije iz Australije osposobljavala  i usavršavala instruktore aerobike u Hrvatskoj.

U siječnju 1994. godine Renata Dujmović (Plavša-Matić) zajedno sa svojim suradnicama osniva Udugu hrvatskih aerobic instruktora – UHAI, (Association of Croatian Aerobic Instructors – ACAI).

 

Još uvijek, već preko 30 godina, aerobika je razvijajući stalno nove oblike i vrste sveprisutna sportska aktivnost u svijetu. Iako su žene i danas zaokupljene svojim izgledom, želja za zdravljem, dobrim osjećajem, zadovoljstvom koje se osjeća nadvladavajući stalno svoje tjelesne mogućnosti, je važnija te je za mnoge žene aerobika i rekreacija postali sastavni i važni dio života.