METABOLIC EFFECT – TRENING KOJI POTIČE METABOLIZAM

Pripremila: Dr.med. Vesna Kušec

Suvremena saznanja i otkrića iz područja medicine sporta i fiziologije tjelovježbe omogućila su sasvim novu i učinkovitu koncepciju treninga koji ima povoljan učinak na poticanje metabolizma, potrošnju zaliha masti, uspostavljanje ravnoteže metabolizma, poticanje mišićne snage i izdržljivosti, kondicije srčanog rada i oblikovanja tijela.

Zove se metabolički kondicioni trening, odnosno izvorno metabolic conditioning, metabolic effect,  metabolic exercise ili high-impact training. Ovaj novi oblik tjelovježbe je sadržan na temeljima razumijevanja učinka kratkotrajnih intenzivnih vježbi s prekidima odmora s višestrukim ponavljanjem. To znači da je ovaj oblik kondicionog treninga zamišljen s namjerom poticanja povoljnog metabolizma s povećanom i dugotrajnom potrošnjom masti, optimiziranja ravnoteže metabolizma i stvaranjem uvjeta poboljšanja zdravlja.

Razlika u odnosu na standardne oblike vježbanja i ostale dosadašnje treninge je sadržan upravo u koncepciji serije kratkih, ali vrlo intenzivnih vježbi s prekidima odmora organizma s ukupno kratkim trajanjem. Izvođenje vježbi visokog intenziteta potiče rad srca i stvara uvjete poboljšanja kondicije, te je oblik vježbi tako zamišljen da je rad srca više ubrzan nego što je uobičajeno za standardne oblike aerobik treninga. Upravo zbog takvog vježbanja je trajanje tih vježbi kratko i obavezno praćeno također kratkim razdobljem odmora.

Vježbanje je dostatno provoditi nekoliko puta tjedno budući da je učinkovito za pravilan razvoj više sustava organizma. Primjer trajanja koncepcije metaboličnog kondicionog treninga je 6 ponavljanja vježbi visokog intenziteta (odnosno opterećenja) u vremenskom trajanju svakog segmenta od 60 sekundi, obavezno popraćenog s 60 sekundi odmora. Budući da je metabolizam i potrošnja masti optimalno pokrenut, trening ne treba trajati dulje od dvadesetak minuta. Posljedično je za uobičajeni sat treninga u trajanju od 60 minuta, preostalo dosta vremena iskusnom voditelju za organiziranje ostalih oblika vježbanja, primjerice zagrijavanje, rastezanje, vježbe snage itd.

Znanstvena istraživanja su pokazala u primjeni koncepcije treninga visokog opterećenja u vrhunskih sportaša i rekreativnih sportaša da je učinak na rad srca, optimalnu potrošnju masti i oblikovanja tijela postignut bolji učinak nego u usporedbi sa standardnim treninzima u uobičajenom trajanju, premda je ovaj novi oblik treninga provođen kraće i s manjom učestalošću.